3. Konferencija

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZELENE GRADNJE U NIŠU. "KLIMATSKE PROMENE I ZELENA GRADNJA"

Udruženje Zelene gradnje, uz pomoć partnera .Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša, organizovalo je treću Konferenciju zelene gradnje u Nišu. Konferencija je bila održana na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu 08.aprila 2016, - na temu: "Klimatske promene i zelena gradnja", sa pratećom studentskom izložbom "Bioklimatska arhitektura." Konferencija je okupila oko stotinu zainteresovanih aktera akademskog sektora, lokalne samouprave, društveno odgovornih preduzeća, inženjera, projektanata, izvođače građevinskih radova, investitora, studenata, institucija građevinskog sektora kao i zainteresovanih građana za klimatske promene i zelenu gradnju.

U uvodnom obraćanju predsednica Udruženja zelene gradnje Ivana Lukić i predstavnici Građevinsko - arhitektonskog fakulteta Niš su istakli važnost organizovanja ovakvih skupova, sa ciljem upoznavanja stručne i šire javnosti o značaju i uticaju zelene gradnje na klimatske promene.

Moderator Konferencije "Klimatske promene i zelena gradnja" je bio Doc. Dr. Miomir Vasov je na zanimljiv način vodio prezentacije i diskusije i istakao je da je podizanje svesti o zelenoj gradnji vrlo značajna stvar, da osim stručnog kadra treba edukovati i širu javnost o značaju zašto treba "graditi zeleno".

Predstavnik kompanije Firestone Vladimir Maček, predstavio je dugotrajni sistem ravnih krovova, Primenjujući njihove materijale i njihov sistem montaže osigurava se najkvalitetniji spoj sa podlogom i dobija se najbezbedniji krov po pitanju vodonepropusnosti, dugotrajnosti, estetike, ekoloških uslova. Dugotrajnost i velika izdržljivost pri promenljivim vremenskim uslovima .

Xella-Ytong sa svojim predstavnikom Aleksandrom Đikanovićem je prezetovao primenu Ytong Sistema gradnje u sklopu očuvanja okoline. Zbog sigurnog očuvanja prirodne okoline. uštede energije, i mogućnosti potpune prerade otpada iz proizodnje, Ytong proizvodi ekološki građevinski materiial.

Lazar Milisavljević ispred kompanije Hansgrohe je ukazao način uštede vode i energije upotrebom sanitarnih armatura. Uštedom vode čuva se okolina i smanjuju računi za električnu energiju i vodu.

Ispred kompanije CRH Ivana Radovanović je predstavila proizvode i kompaniju ali je takođe ukazala na primenu materijala u zelenoj gradnji i značaju politike zaštite životne sredine.

Sika i predavač Peđa Mihajlović su osim proizvoda koja njihova kompanija proizvodi ukazali na odgovornost koju kompanija ima prema održivom razvoju i zaštiti zivotne sredine.

Ispred Saveta zelene gradnje Srbije su se predstavili Rade Bučevac sa temom cementa i betona kao građevinski materijali u skladu sa klimatskim promenam I C02 I Duška Grujić sa Održivom gradnjom i multi comfort uzjasnu klimatsku strategiju.

Predavač Aleksandra llić ispred Građevinsko-arhitektonskog fakulteta sa temom o proceni uticaja klimatskih promena u Srbiji je istraživanje u okviru projekta a finansiralo ga je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u periodu 2011-2016.

Svrha ovog istraživanja je da se stekne uvid u potencijalne uticaje i stvore smernice za efikasnije korišćenje i upravljanje vodnim resursima (kako površinskim tako i podzemnim), u okolnostima izazvanim klimatskim promenama. Krajnji rezultat je stvaranje strategije održivog razvoja imajući u vidu aktuelne poplave i bujice, kao i one koje bi se pojavile u uslovima promenjene klime.

Vlrlo zapažena je bila studentska izlozba; "Bioklimatska arhitektura" koja je bila organizovana u holu Gradjevinsko-arhitektonskog fakulteta, gde su studenti na inovativan način prikazali sa svojim radovima klimatske promene i zelenu gradnju.

Treća konferencija je ukazala na znacaj ovakvih skupova sa ciljem podizanje svesti o zelenoj gradnji, ekološke I energetske efikasne gradnje. Sa osvrtom na značaj KOP 21 ( koji se održao krajem 2015.godine u Parizu) o usvajanju klimatske strategije i smanjenju emisije štetnih gasova.

Zelena gradnja kao planski rešenje i prilagođavanje klimatskih promena uz unapređenje energetske efikasnosti.